MVV in de media

07 sept 2023 22:47
Tommyd
Junior Boarder
Junior Boarder
Berichten: 26
Meer
Onderwerp Auteur
MVV in de media #1
Mede dankzij Koen Kostons is MVV erg effectief
NIEUWS
Mede dankzij Koen Kostons is MVV erg effectief

7 sep. 2023
Door zeer effectief te zijn, is MVV Maastricht het seizoen goed begonnen. Ondanks de leegloop van deze zomer is de club nog altijd ongeslagen bleef en heeft het in Koen Kostons één van de meest succesvolle spelers in de Keuken Kampioen Divisie.

Verscheidene sterkhouders hebben de afgelopen tijd De Geusselt verlaten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Matteo Waem die naar ADO Den Haag ging, clubtopscorer Ruben van Bommel verzilverde een uitstekend seizoen met een toptransfer naar AZ, creatieveling Jarne Steuckers ging na zijn verhuurperiode terug naar Sint-Truiden VV en ook vaste waarde Orhan Dzepar zwaaide uit. Mede doordat een uitstekende spits wel bleef, doet MVV toch mee in de bovenste regionen van de ranglijst.

Want Koen Kostons (foto) speelt zijn thuiswedstrijden nog altijd in Maastricht. Ook dit seizoen bewijst hij een topspits te zijn, aangezien de aanvaller de lijn van vorig seizoen stoïcijns doortrekt door doelpunten te maken en assists te geven. Alleen Jayden Addai was tot nog toe bij meer doelpunten betrokken (6) dan Kostons (5 – 4 treffers en 1 assist). Verder was de MVV’er in zijn laatste drie competitieduels trefzeker (4 goals). De laatste speler van de club die in meer opeenvolgende competitiewedstrijden scoorde, was Orhan Dzepar in oktober 2021 (4).

In de eerste drie wedstrijden van het nieuwe seizoen is zeker nog niet alles perfect bij MVV. Zo krijgt de ploeg de meeste schoten per duel tegen (gemiddeld 18,0) en schoten slechts vier ploegen minder vaak per wedstrijd dan De Sterrendragers (10,3). Edoch… De doelpogingen tegen leveren amper gevaar op. Gemiddeld heeft een schot dat de Limburgers incasseren een Expected Goals-waarde van 0,07, wat betekent dat op basis van de kwaliteit van de poging slechts zeven procent een doelpunt zou moeten opleveren. Bij slechts drie ploegen lag dit percentage deze jaargang lager. En met effect: MVV heeft samen met FC Eindhoven de enige ploeg die nog niet verloor (W2, G1).

MVV gaat in aanvallend opzicht juist ontzettend effectief om met de kansen. Hoewel de Maastrichtenaren slechts 10,3 schoten per duel losten (15 ploegen doen dit beter) hebben zij de hoogste schotnauwkeurigheid (48% van de schoten tussen de palen) en de hoogste Expected Goals-waarde per schot (0,17 – 17% van hun schoten zou een doelpunt op moeten leveren). Het resulteert erin dat de Limburgers dit seizoen per wedstrijd 1,7 Expected Goals laten noteren, alleen bij SC Cambuur ligt dit gemiddelde nog hoger (2,3). Geen wonder dat de eerder genoemde Kostons (3,3 xG) alleen Milan Smit van Cambuur voor zich moet dulden als het gaat om Expected Goals (3,4 xG).

Keuken Kampioen Divisie 2023/’24
Club Schoten Expected Goals xG per schot
MVV Maastricht 31 5,2 0,17
SC Cambuur 72 9,3 0,13
FC Eindhoven 26 3,1 0,12
FC Den Bosch 42 4,3
De volgende gebruiker (s) zei dank u Jacques

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.160 seconden