Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend?

05 okt 2016 13:25
Janepie
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Berichten: 691
Meer
Onderwerp Auteur
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #1
Voetbalbond KNVB vindt dat er nader onderzoek moet worden gedaan naar kunstgrasvelden met daarop rubberen korrels. Dat laat de bond weten na grootschalig onderzoek van Zembla, dat vanavond de gezondheidsrisicio's van de kunstsportvelden onthult.

Om het effect van een natuurgrasveld na te bootsen, worden tussen de nepsprieten op kunstgrasvelden vermalen autobanden gestrooid. Het onderzoek waaruit blijkt dat dit geen gezondheidsrisico's meebrengt, blijkt alles behalve solide. In de autobanden blijken hoge waardes aangetroffen van zink, olie en giftige kankerverwekkende stoffen die paks heten.
''Als er harde argumenten zijn en sterke vermoedens, dan vinden wij dat het RIVM dit serieus moet nemen en nieuw onderzoek moet gaan doen'', meldt een woordvoerder van de KNVB aan Zembla. De bond heeft tevens een statement op zijn website geplaatst.

Het RIVM laat in een reactie weten dat er al een onderzoek loopt op Europees niveau door een chemicaliëninstituut. ''Maar op basis van wat wij weten brengt spelen op kunstgras geen gezondheidsrisico met zich mee'', zegt een woordvoerder. De uitkomst van het onderzoek wordt naar verwachting begin volgend jaar verwacht.

Facta Non Verba

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

06 okt 2016 02:19 06 okt 2016 02:34 door Ben Salemans.
Ben Salemans
Administrator
Administrator
Berichten: 748
Meer
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #2
Dit meldt het NOS-artikel "'Niet kankerverwekkend' was conclusie na wat rollen en slidings maken" (URL: nos.nl/l/2136069 ):

'Niet kankerverwekkend' was conclusie na wat rollen en slidings maken

5-10-2016, 09:29
Binnenland, Sport algemeen
Zembla

Er waren al twijfels. Onder meer omdat de onderzoeksgroep nogal aan de kleine kant was. Hoe kan het dan toch dat de conclusie dat kunstgrassportvelden ongevaarlijk zijn, tien jaar lang als waarheid is aangenomen?

Onderzoeksjournalist Roelof Bosma van tv-programma Zembla snapt daar niets van. In het onderzoeksprogramma wordt vanavond hard uitgehaald naar het onderzoek uit 2006.

Het onderzoek was destijds aangevraagd door de KNVB en producenten van kunstgrasvelden. Bureau Industox voerde het onderzoek uit en het RIVM zat in de begeleidingscommissie. De onderzoeker van Industox heeft toen zeven volwassen spelers van de voetbalclub van zijn zoontje ingezet. Zij moesten 2,5 uur lang slidings maken op het kunstgrasveld en daar een beetje op rollen.

Vervolgens heeft hij zijn proefpersonen zelf urinemonsters laten nemen. Van de 138 monsters zijn er 25 om onbekende reden uit het onderzoek gelaten. De conclusie: kunstgrasvelden leveren geen risico op. Het RIVM nam die conclusie over.

De korrels die bij 90 procent van de velden worden gebruik, kunnen kankerverwekkend zijn, stellen onderzoekers in Zembla. Het zou met name gevaarlijk zijn voor kinderen.

De zogenoemde rubbergranulaatkorrels die op de kunstgrasvoetbalvelden worden gebruikt moeten ervoor zorgen dat spelers minder snel schaafwonden oplopen. hockeyvelden worden niet ingestrooid met rubber, maar met zand of water.

Van dat onderzoek is gehakt gemaakt door wetenschappers, onder wie Martijn Berger, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. In de uitzending van Zembla gebeurt dat ook, door Berger en door toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht.

Zeven is een veel te kleine onderzoeksgroep om significante resultaten te krijgen, stellen zij. Het is bovendien not done om een deel van de monsters buiten beschouwing te laten zonder daarvoor een verklaring te geven. Ook ontbreken sportende vrouwen en kinderen in het onderzoek. (...)

Waarom de conclusies van het onderzoek dan toch als waarheid zijn aangenomen? Onderzoeksjournalist Bosma kan maar één reden bedenken: "Er is wellicht heel weinig belang bij om te zeggen: dit is schadelijk. Wat doe je dan met al die autobanden die je kwijt moet?"

Het RIVM heeft inmiddels ook erkend dat het onderzoek niet representatief is. "Ze kunnen natuurlijk niet anders, omdat dat ook is wat we vanavond laten zien", zegt Bosma. "Vreemd dat ze daar nu pas mee komen. Dit onderzoek is van 2006. Die velden liggen er al meer dan tien jaar. Toen waren het er 300, inmiddels zijn het er bijna 2000. Het is wel duidelijk dat er destijds geen heel grote noodzaak was om de waarheid boven tafel te krijgen."

Alternatief

Bij een belronde van Zembla langs artsen en kinderziekenhuizen bleek dat er in Nederland "nooit over nagedacht" is. Volgens Bosma loopt er in de Verenigde Staten en Engeland onderzoek naar de korrels. Daar zijn opvallend veel gevallen van leukemie bij Britse en vooral Amerikaanse sporters die veel op kunstgras sporten. "Er wordt gekeken of er een link is tussen het veelvuldig in aanraking komen met die korrels en kanker. Dat zou met name gelden voor keepers."

De KNVB en de Vereniging Sport en Gemeente willen een nieuw onderzoek. Er is een alternatief: de velden kunnen ook bestrooid worden met kurkkorrels. Dat kost per veld ongeveer 15.000 euro extra, op een totaalprijs van 300.000 tot 350.000 euro.


Het is verbijsterend dat nu pas blijkt dat die rubberkogels op kunstgrasvelden misschien kankerverwekkend zijn. Je zou toch verwachten dat zoiets eerst uitgebreid en wetenschappelijk verantwoord is getest.

Ik zou tegen de (huur)baas van ons Geusseltstadion, en dat is toch de gemeente Maastricht, willen zeggen: die rubberkorrels in het Geusseltstadion moeten meteen, liefst morgen nog, worden vervangen door kurkkorrels! Dat kost dan wel 15.000 euro extra, zoals blijkt uit de laatste alinea van het hierboven geciteerde NOS-artikel. Maar de huurbaas wil het toch niet op zijn geweten hebben om MVV-spelers en MVV-staf (die dagelijks op de mat met die rubbelkorrels werken), de MVV-jeugdteams en ook het MVV-publiek het risico te laten lopen met mogelijk kankerverwekkende stof(fen) in aanraking te laten komen?

Huurbaas, neem geen enkel risico, wacht geen vervolgonderzoek af, maar handel direct!


Ik ben lid/donateur van Veer Zien MVV (VZM)! Jij toch ook? Niet? Meld je dan nu aan: www.veerzienmvv.nl
De volgende gebruiker (s) zei dank u Janepie

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

06 okt 2016 02:28 06 okt 2016 02:32 door Janepie.
Janepie
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Berichten: 691
Meer
Onderwerp Auteur
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #3
Beste Ben, ik heb dit topic niet geopend, maar het is goed dat dit aan de kaart wordt gesteld. Zou je wel de topictitel iets aan willen passen?

Dank hiervoor.

Facta Non Verba

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

06 okt 2016 02:31 06 okt 2016 02:36 door Ben Salemans.
Ben Salemans
Administrator
Administrator
Berichten: 748
Meer
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #4
Ja, Janepie, ik heb het effe gemodereerd. Ik vond het onderwerp dat je aansneed zo belangrijk, dat ik er een apart onderwerp van heb gemaakt. Vind je de huidige titel niet goed?


Ik ben lid/donateur van Veer Zien MVV (VZM)! Jij toch ook? Niet? Meld je dan nu aan: www.veerzienmvv.nl
De volgende gebruiker (s) zei dank u Janepie

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

06 okt 2016 02:39
Janepie
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Berichten: 691
Meer
Onderwerp Auteur
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #5
Sporten op kunstgras is mogelijk kankerverwekkend. Bij wrijving of door opname in het bloed, zouden schadelijke stoffen kanker kunnen veroorzaken. Dat blijkt uit een reportage van het Nederlandse reportageprogramma Zembla. Onze collega’s van het radionieuws spraken erover met toxicoloog Jan Tytgat.

De grote boosdoener is de stof MBT. Die zit in rubbergranulaatkorrels die op de kunstgrasvoetbalvelden worden gebruikt om ervoor te zorgen dat spelers minder snel schaafwonden oplopen. Op hockeyvelden wordt niet gestrooid met rubber, maar met zand of water.

Vulkaniseren
“De korrels, of pellets, worden gemaakt van fijngemalen autobanden”, vertelt Tytgat aan VTM NIEUWS. “Om rubber bruikbaar te maken, is een proces nodig dat we ‘vulkaniseren’ noemen. Tijdens dat proces worden moleculen gebruikt die zwavel bevatten. Een van die stoffen, MBT, wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie sinds een jaar als kankerverwekkend beschouwd.”

200 kankerpatiënten
Een Amerikaanse ex-voetbalster, Amy Griffin, kaart het probleem al een aantal jaren aan. Ze heeft een lijst aangelegd met namen 200 van kankerpatiënten waarbij een verband wordt gelegd met kunstgras. 150 van die kankerpatiënten zijn voetballers, onder wie 95 keepers. Keepers maken nog vaker contact met de grond en met het kunstgras. “Er is dus voldoende reden om een oorzakelijk verband te onderzoeken tussen kunstgras en bepaalde vormen van kanker”, vertelt Tytgat.

Onderzoek
De blootstelling van de stof aan een bloedende wonde is gevaarlijk, maar de stof kan bij wrijving ook door inhalatie opgenomen worden. De VS is in het voorjaar met een onderzoek gestart en recent heeft ook het Europese Agentschap voor Chemische stoffen het licht op groen gezet om een grootschalig onderzoek op te starten. “Een goede zaak”, vindt Tytgat.

9 op 10 grasmatten
Volgens Desso, een verdeler van kunstgrasmatten, bevatten bijna negen op de tien grasmatten gevulkaniseerd rubber.
vtm.be

Facta Non Verba
De volgende gebruiker (s) zei dank u Ben Salemans

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

06 okt 2016 02:44 06 okt 2016 02:48 door Janepie.
Janepie
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Berichten: 691
Meer
Onderwerp Auteur
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #6

Ben Salemans schreef : Ja, Janepie, ik heb het effe gemodereerd. Ik vond het onderwerp dat je aansneed zo belangrijk, dat ik er een apart onderwerp van heb gemaakt. Vind je de huidige titel niet goed?

Heb je net ook een pm gestuurd, zoals velen onder onder ons is het woord 'kanker' niet hetgeen je in je leven wilt mee maken, heb er zelf te vaak mee oog in oog gestaan en dan wil ik dit woord niet meer zien en al zeker niet in een topic op MVVfans, vandaar mijn vraag de titel van dit onderwerp - wat zeer zeker belangrijk is! - te veranderen.

Dank vast.

Facta Non Verba

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

06 okt 2016 03:03 06 okt 2016 03:36 door Janepie.
Janepie
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Berichten: 691
Meer
Onderwerp Auteur
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #7
KNVB vindt dat er nader onderzoek moet worden gedaan naar kunstgrasvelden.

Betere topic titel, denk ik maar Ben het aan u als mod.

(en dus höb iech mien eige meining en daan bin iech geine Napoleaan of Anitiriaan, Noord-Koreraan of Turk/Mocro)

:thumbsup:

(djuh... had ik dit topic maar zelf moeten openen... mer jeh es mien tant raajer hat gehat waor ze 'ne weegelke en daobeij,
es mien tante kloete hat gehad waor 't miene noonk gewees, als als es es....)

Facta Non Verba

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

06 okt 2016 03:47
Janepie
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Berichten: 691
Meer
Onderwerp Auteur
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #8

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

06 okt 2016 03:53 06 okt 2016 03:55 door Janepie.
Janepie
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Berichten: 691
Meer
Onderwerp Auteur
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #9
De Europese Commissie laat onderzoeken of de rubberdeeltjes die in kunstgrasvelden zijn verwerkt, kanker kunnen veroorzaken. Het vermoeden bestaat namelijk dat voornamelijk kleine kinderen kanker kunnen krijgen van het rubber.

Dat meldt The Irish Times.

www.irishtimes.com/sport/call-for-inquir...al-pitches-1.2571489


Onlangs werd de stof MBT door de Wereldgezondheidsorganisatie op de lijst van kankerverwekkende stoffen gezet. Die stof zit in heel veel dingen die we elke dag gebruiken: van fopspenen tot condooms. En dus ook in kunstgras.
Stukjes blijven in been hangen

Sporters die liever niet op kunstgras sporten, klagen regelmatig over de rubberstukjes die in je been blijven hangen, zeker als bijvoorbeeld een sliding wordt ingezet. Daarnaast blijven de stukjes makkelijk hangen in wondjes en ze worden makkelijk ingeslikt.

Lees ook: Echt of kunstgras? KNVB zet in op middenweg

De stukjes rubber liggen in het veld om te zorgen dat iemand die valt goed door kan glijden. Op die manier worden brandwonden voorkomen. Ook zorgen de korrels er voor dat de bal min of meer hetzelfde rolt en stuitert als op een normaal veld.

Honderden kankerpatiënten

De Verenigde Staten doet ook al onderzoek naar het kunstgras. Daar heeft Amy Griffin, de voormalige keeper van het Amerikaanse vrouweneleftal, een lijst met 200 kankerpatiënten aangelegd, die mogelijk zijn ziek geworden door kunstgras. Het gaat voornamelijk om keepers: op de lijst staan 150 voetballers, waarvan er 95 in het doel stonden.

In Europa heeft het voormalige hoofd van de Britse volksgezondheidsdienst de discussie aangeslingerd. Zijn zoon lijdt aan lymfklierkanker, en stond lange tijd als keeper op kunstgrasvelden.

Facta Non Verba

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

06 okt 2016 03:59
Janepie
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Berichten: 691
Meer
Onderwerp Auteur
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #10

Ben Salemans schreef : Ja, Janepie, ik heb het effe gemodereerd. Ik vond het onderwerp dat je aansneed zo belangrijk, dat ik er een apart onderwerp van heb gemaakt. Vind je de huidige titel niet goed?

Laot mer staon, dit is wel belangriek!

Facta Non Verba
De volgende gebruiker (s) zei dank u Ben Salemans

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

06 okt 2016 04:02
Janepie
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Berichten: 691
Meer
Onderwerp Auteur
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #11
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet mogelijk extra onderzoek doen naar eventuele gezondheidsrisico’s van rubberen korreltjes die verwerkt zijn in sportvelden van kunstgras.

Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) in een verklaring. De KNVB is bezorgd over de rubberen korrels in kunstgras.
Kankerverwekkende stoffen in rubbergranulaat

Aanleiding voor de zorgen van de bond is een uitzending van Zembla. Daarin zeggen wetenschappers dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen.
“Hoewel de uitzending van Zembla niet wetenschappelijk aantoont dat de rubberen korrels gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, vindt de KNVB dat het RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek doen. Meer onderzoek levert meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid voor de sporters op de Nederlandse velden.”

Meer onderzoek levert meer informatie op en meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid voor de sporters op de Nederlandse velden
Koninklijke Nederlandse Voetbalbond

Velden bestrooid met korrels van vermalen banden

In Nederland liggen 2000 kunstgrasvelden. Het is onduidelijk of die gezondheidsrisico’s opleveren. De velden zijn bijna allemaal bestrooid met korrels van vermalen banden, ter voorkoming van schaafwonden bij spelers. De banden zijn chemisch afval en mogen niet verbrand worden. Ze bevatten onder meer pak’s, polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Een deel daarvan is bij bepaalde concentraties kankerverwekkend. De herkomst van het rubbergranulaat is eveneens onduidelijk. Op één voetbalveld ligt zo’n 120 ton korrels. Dat zijn ongeveer twintigduizend banden. Verder is niet bekend of er korrels van andere vermalen rubbers dan van autobanden in het strooisel zitten.
Kritiek op eerder onderzoek: geen gezondheidsrisico

Er is een keer onderzoek gedaan naar de (on)veiligheid van pak’s in de rubberkorrels. Op dat onderzoek is echter veel kritiek. Zo zou de onderzoeksgroep te klein en niet representatief zijn geweest. Vrouwen en kinderen bijvoorbeeld zouden geen deel hebben uitgemaakt van de onderzoeksgroep. Wetenschappers hebben dan ook twijfels bij de conclusie van dit onderzoek dat de kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico vormen. Het RIVM onderschreef die conclusie wel en de branche gebruikt het rapport om berichten over risico’s te pareren.
Opvallend veel gevallen van leukemie bij sporters

Maar de uitzending van Zembla maakt melding van opvallend veel gevallen van leukemie bij Britse en vooral Amerikaanse sporters die veel op kunstgras spelen (zie ook het filmpje). Met name keepers komen veel met het kunstgras in aanraking als zij duiken naar de bal. In Nederland zijn ook veel kinderspeelplaatsen voorzien van een ondergrond met kunstgras.

Facta Non Verba

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

06 okt 2016 04:12 06 okt 2016 04:13 door Janepie.
Janepie
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Berichten: 691
Meer
Onderwerp Auteur
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #12
Even de reclame kijken maar naar Zemba :ohmy:

www.npo.nl/zembla/05-10-2016/VARA_101380445

Facta Non Verba

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

06 okt 2016 09:37
pinobel
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Berichten: 956
Meer
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #13
Vraag me af of het technisch niet heel lastig is om die rubber bolletjes eraf te halen als ze er eenmaal op liggen? Misschien moet je dan toch de hele mat vervangen door een met kurkkorrels?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

06 okt 2016 10:15
ouwe rot
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Berichten: 900
Meer
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #14

pinobel schreef : Vraag me af of het technisch niet heel lastig is om die rubber bolletjes eraf te halen als ze er eenmaal op liggen? Misschien moet je dan toch de hele mat vervangen door een met kurkkorrels?


Vvv Venlo heeft met kurk
Meer Kosten 15.000 Euro heeft het beste kunstgrasveld van Nederland.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

06 okt 2016 12:23 06 okt 2016 12:24 door Boe is dat feeske?.
Boe is dat feeske?
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Berichten: 1489
Meer
Rubberen kogeltjes op kunstgrasvelden zoals in De Geusselt kankerverwekkend? #15
ouwe rot, de infill samenstelling zegt weinig over de kwaliteit van het kunstgras hoor.

Boe is dat feeske?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.303 seconden