(column:21/08/12)
Miljaar Sjeraar:
I. RTL7 wacht u nog maar even...
Bij RTL7 laten ze weer zien hoe belangrijk de Jupiler League voor hun is. De samenvattingen worden niet meer na de wedstrijden uitgezonden, maar een dag later. Namelijk op zaterdagavond. Opmerkelijk is te noemen dat het programma 'Voetbal International' dat de programmering van de vrijdagavond op zich neemt, gesponsord wordt door het biermerk Amstel. Wordt de voetbalfan hier nu de dupe van de concurrentiestrijd tussen twee biermerken? Daar heeft het hier wel alle schijn van. Hoewel de voorgeprogrammeerde porno op vrijdagavond een deel goed maakt op RTL7, wordt de echte voetbalfan hier gewoon keihard genaaid.
Wat is er nu mooier om na de wedstrijd nog even thuis op de televisie of 's ochtends bij het ontbijt de samenvattingen met de reacties, op je gemak nog even terug te kunnen kijken. Even zien wat de trainer en spelers van de wedstrijd vonden en 'good old' John Bannier die het Limburgse dialect (alsof het de normaalste zaak van de wereld is) de woonkamer van de nieuwsgierige tegenstander in lanceert.
Het wordt nu pas allemaal zaterdagavond online gezet en uitgezonden, op een tijdstip waarop veel mensen al met hun kin op het buffet hangen,meestal vanwege sociale verplichtingen. Ik kan me niet voorstellen dat dit de kijkcijfers ten goede zal komen. Ik hoop dat RTL deze wijziging snel zal terugdraaien en anders vind ik dat het maar de rechten moet verkopen aan een andere zender die wel de competitie serieus neemt.
II. Nautische Ster
Verwonderd zit ik te kijken naar het clublogo van MVV. Met name de ster springt mij erg herkenbaar in het oog. Hij lijkt namelijk als twee druppels water op de veel gebruikte 'Nautische Ster'. Een symbool dat vroeger werd gebruikt door zeelieden om aan te duiden dat men 'ervaren' was. Het symbool ontstond ter inspiratie, omdat de zeelieden vaak gebruik moesten maken van de sterrenhemel om hun koers te kunnen bepalen. Het gebruik hiervan stond voor het hebben van de nodige ervaring als schipper, vooral in gevaarlijke wateren of kroegen. Daarom wordt dit logo nu ook gebruikt als geluksteken voor een behouden thuiskomst. Niet alleen de thuiskomst staat centraal, maar ook de tegenslagen in het leven, symbolisch voor de gevaarlijke wateren.
In de loop der jaren is de betekenis van het logo hetzelfde gebleven, maar in de homo- en lesbiennes kringen wordt het logo gezien als een teken van hun geaardheid. Ik vermoed daarom ook dat forumlid Les Rouges Blancs als fervent Lesbienne een dergelijk logo in gebruik heeft.
Met deze informatie in mijn achterkop zit ik me eigenlijk af te vragen wie in godsnaam dit logo heeft gekozen voor de club. Natuurlijk is het stadswapen uiteindelijk de inspiratiebron geweest, maar de keuze voor een Nautische Ster is best opmerkelijk te noemen. We liggen het verst van de zee af, hebben geen geschiedenis met de zeevaart, we zijn (waren) nou niet bepaald homolievend met name naar de arbitrage. Zou het dan toch geïnspireerd zijn op die behouden thuiskomst? En was die vermeende thuiskomst de eredivisie? De club is in ieder geval door gevaarlijke wateren gevaren en is daar heelhuids uit teruggekeerd.
Mocht de ontwerper van dit logo de Nautische Ster als inspiratiebron hebben gebruikt, dan was deze man of vrouw een ware visionair. Hoe kon hij in hemelsnaam weten dat de club in het huidige tijdperk de grootste moeite zou hebben om weer thuis te komen. Thuiskomen in de eredivisie lijkt nu nog altijd verder weg dan ooit, maar het logo staat gelukkig symbolisch voor een goede afloop hiervan. Aannemelijker is natuurlijk dat het logo is gekopieerd van het stadswapen, dat hedendaags met uitzondering van enkele monumentale gebouwen weer een vlak stadswapen draagt. Het originele ontwerp daarvan dateert al voor 1253 n.Chr en de betekenis van de ster op het stadwapen is vooralsnog onbekend. Maar het moet in ieder geval een verklaarbare betekenis hebben. Zijn er nog geschiedkundigen op het forum die de ware betekenis van het stadswapen ergens op zolder hebben gevonden?
– Houtengerard